Să conduci o discuție, să ții o prezentare reprezintă situații care necesită o anumită stare de spirit și care, în prealabil trebuie pregătite cu atenție. Oricât de spontani și inventivi am fi, trebuie să ne pregătim pentru momentele neprevăzute (întrebări, lucruri pe care ascultătorii nu le înteleg etc). Pentru a ne manifesta cu siguranță în acele momente, tot ce ține de noi trebuie să fie în totalitate pregătit. Dacă o prezentare este bine structurată și știm tot ce conține nu vor fi situații care să ne închidă.
- Prezintă-ți subiectul ce urmează a fi prezentat într-o ordine logică. Transmite-le celorlați scopul, obiectivele și concluziile temei. Structurează-le pe scurt cum se va desfășura prezentarea ta.
- Nu pune întrebări/ Pune întrebări
Așa cum știm cu toții, există mai multe tipuri de întrebări. Unele le adresăm pentru a avansa conversația, pentru a stimula curiozitatea și pentru a menține interesul celorlalți, în timp ce altele te pot face să pari nepregătit. Nu vorbi despre ceva despre care nu te-ai documentat înainte și nu-ți întreba ascultătorii când ești nesigur de ceva. Sau dacă o faci, fă-o astfel încât ei să nu simtă acest lucru.
- Nu gândi cu voce tare!
Când spunem acest lucru vom repeta ce am auzit întotdeauna : să ne gândim de două ori înainte să afirmăm ceva. Un discurs încărcat, greoi, prea detaliat va obosi în mod sigur ascultătorii. Comunică eficient, până la urmă profesioniștii comunicării nu sunt cei care vorbesc MULT, ci cei care vorbesc BINE.
- Încearcă pe cât posibil să elimini interjecțiile atunci când vorbești – mmm, umm, ăăă. De asemena, acestea denotă într-o oarecare măsură că nu ești pregătit, chiar dacă am putea crede că ceilalți au impresia că ne gândim cu atenție la ceea ce discutăm.
- Poziția corpului trebuie să fie mereu dreaptă. La fel și modul în care arătăm. Un aspect îngrijit va face întotdeauna o impresie bună. Un alt plus vine și de la a sta cât mai mult în picioare printre ascultători.
- Pregătește-te pentru reacții contrare, uneori negative, critici. Când pregătim o prezentare, ne asigurăm că dăm tot ce e mai bun din noi. Acest lucru nu înseamnă că nu suntem într-o dezvoltare permanentă. Feedback-ul negativ este în final un lucru pozitiv pentru noi, și un punct de plecare pentru a deveni mai buni.
Pregătiți, studiați, recunoașteți când greșiți cu ceva și îmbunătățiți acest lucru!